Beeldende therapie

Wat is Beeldende therapie?

Beeldende therapie (ook wel Vaktherapie Beeldend genoemd, voorheen Creatieve Therapie) is een behandelvorm voor kinderen, jongeren en volwassenen met psychosociale en/of psychiatrische problemen. Het helpt wanneer je niet zo makkelijk praat. Of wanneer je juist wel gemakkelijk praat, maar niet bij je gevoel kan komen en niet tot oplossingen van je problemen komt.

Er wordt gewerkt met allerlei beeldend materiaal, zoals klei, papier, krijt, verf. Je hoeft niet goed te kunnen tekenen, om mee te doen. De oefeningen worden op jouw mogelijkheden en hulpvraag afgestemd. Door het beeldend werk worden je problemen zichtbaar en voelbaar en daardoor bespreekbaar. Het gaat erom dat je iets over jezelf leert en jij je sterker gaat voelen.

Je gaat merken dat je in het Beeldend werken een nieuwe taal erbij krijgt. Je kunt jezelf uiten op papier. Door de soort vragen en Beeldende oefeningen, kom je op nieuwe ideeën. Door het maken van de werkstukken, doe je nieuwe ervaringen op. Er valt wat te beleven!

Wat kan ik ermee bereiken?

Beeldende therapie brengt je verder! Veel anderen gingen je voor. Zij vertellen over Beeldende therapie (sommige citaten zijn samen met de therapeut opgeschreven, om de duidelijkheid te vergroten):

  • Ik weet nu beter hoe ik in elkaar zit, wat mijn sterke kanten zijn. Ik heb weer zelfvertrouwen gekregen (Peter, 11 jaar).
  • Het heeft me goed geholpen toen ik heel verdrietig was om het overlijden van mijn vader. In de therapie heb ik een Herinneringen-boek gemaakt, wat ik nog regelmatig inkijk. De herinneringen aan mijn vader zijn me dierbaar en in het boek kon ik die vormgeven. Ik mis hem nog steeds, maar mijn verdriet weerhoudt me er niet meer van om verder te leven (Michel, 14 jaar).
  • Heel lang heb ik me superrot gevoeld, ik had geen energie en zag overal tegen op. Ik dacht dat iedereen me maar stom vond. Daardoor lukte het op school ook niet meer. Door de therapie kreeg ik in de gaten wat er aan de hand was, ik bleek depressief te zijn. Door medicijnen (via de dokter) en via beeldende therapie kreeg ik weer zin om te leven. Ik ben blij dat ik me nu beter voel (Anneke, 26 jaar).
  • De therapie heeft met geholpen om mezelf beter te leren kennen. Ik kan nu beter mijn grenzen aangeven en mijn eigen keuzes maken (Willemieke, 48 jaar).

Doelen voor de therapie kunnen zijn:

  • Emotieregulatie: zicht en grip krijgen op je emoties, je emoties op een passende manier uiten, stemming is weer stabiel, je tevreden voelen.
  • Egoversterking: zelfvertrouwen vergroten, een realistisch zelfbeeld opbouwen, voor jezelf durven opkomen, meer eigenheid ontwikkelen, zicht krijgen op je mogelijkheden, wensen en grenzen. Actiever zijn, je weet wat je wilt en doet dat ook.
  • Gedragsmatige problemen: leren concentreren, leren controle te verminderen/ leren loslaten, leren omgaan met frustraties.
  • Conflicthantering: zicht krijgen op eigen manier van omgaan met conflicten (coping-style) en leren conflicten op een passende manier aan te gaan.
  • Sociaal functioneren: contact opbouwen en onderhouden met leeftijdsgenoten, leren samenwerken, grenzen van anderen accepteren.
  • Rouwverwerking en traumabehandeling: niet meer beheerst worden door problemen in je verleden, maar het een plek geven en met deze herinnering verder kunnen leven.

Ik vind het dapper als je in therapie gaat. Het betekent dat je een keuze maakt om je problemen aan te pakken. Hiermee neem je jezelf serieus. In behandeling gaan betekent op een nieuwe manier naar jezelf kijken, in beweging komen en groeien.

Ik werk vanuit diverse therapeutische invalshoeken, van cognitief gedragstherapeutisch en systeemtherapeutisch tot oplossingsgerichte therapie. Beeldende therapie kan als complementaire therapie worden ingezet, maar vormt soms ook de enige en volledige behandeling.

Gijsbertje Smaal-Zwaan

Gijsbertje Smaal-Zwaan

Ik ben Gijsbertje Smaal- Zwaan (1979) en werk sinds 2001 als Beeldend therapeut.

In mij tref je een betrokken en enthousiaste hulpverlener, die met zorg en aandacht de behandeling vorm geeft.Logo RBCZ

Verder met Verf

Weizigtweg 11
3314 JJ Dordrecht

06 - 13 19 03 05
info@verdermetverf.nl

Kvk: 61319228
btw: NL001982213B08
IBAN: NL43 ASNB 0708 8814 32

Algemene voorwaarden

Lid van:
NFG, nr. 8164
FVB
NVBT
SRVB, nr. 1307
RBCZ, nr. 810377R
Stichting TCZ
Wkkgz

Facebook LinkedIn